The Edge Amsterdam

Naam project: The Edge Amsterdam
Periode: 2013-2014
Opdrachtgever: Bosman Bedrijven

Bijzonderheden

Als partner van Bosman bedrijven ( aangesloten bij Bosman Connected) hebben wij de Elektrotechnische installaties aanlegt en geïnstalleerd.

Duurzaamheid voorop
Het gebouw bestaat uit een kantoorgedeelte van 40.000 m² en een parkeergarage van 11.750 m². Zowel het ontwerp als de ligging van het pand zijn gebaseerd op de stand van de zon. De zuidgevel en het dak zijn voorzien van zonnecellen, die het gebouw voor een deel van energie voorzien. Doordat er licht via de noordzijde van het gebouw binnen wordt gelaten, is er minder koeling nodig waardoor energie bespaard kan worden. Het atrium wordt geventileerd door lucht uit de kantoren door het atrium naar de luchtbehandelingskasten te voeren. In de luchtbehandelingskasten zijn warmtewielen opgenomen, die energie terugleveren aan het gebouw.

Light-over-Ethernet
Het gebouw is van de nieuwste technieken voorzien zoals het Light-over-Ethernet-verlichtingssysteem (LoE). Dit systeem zorgt ervoor dat het energieverbruik van alle verlichting aanzienlijk wordt verlaagd. De sensoren van het LoE zijn gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem en controleren of een ruimte wel of niet in gebruik is. Gebruikers kunnen via een app op hun smartphone en tablet zelf het lichtniveau en de temperatuur aanpassen. Dankzij de Belimo zeswegklep in combinatie met Flow-temperatuursensoren is het gebouw compleet inregelbaar vanaf de laptop. De centrale energieopwekking vindt plaats door warmte- en koudeopslag in de bodem met elektrisch aangedreven warmtepompen (wko-installatie). De zonnepanelen op het dak voeden de warmtepompen van de wko-installatie waardoor deze energieneutraal kan draaien.